Rust

Ismerje meg a Fertő tó gyöngyszemét Rust városát. Ausztria legkisebb városába a számos magyar történelmi emlékkel büszkélkedő Rustra naponta indulnak menetrendszerinti járataink. A városi kikötőtől mindössze pár perces sétaútra már az óváros csodás épületeiben gyönyörködhet. Számos kávézó, tradicionális burgenlandi étterem és látnivalók sokasága várja a kirándulókat.

A szezonban szombatonként induló szervezett kirándulásunk a "Rusti Élményút" a Drescher Hajózási társaság legnépszerűbb családi kiránduló programja, sétahajózással, ebéddel, panorámavonatozással.


Rust mindössze ezerhétszáz lakosú parányi városka, a legkisebb közigazgatási központ az országban. 1681 óta büszkén viseli a szabad város címet. Műemlékeinek példás védelméért, a település 17. századi képének megőrzéséért az Európa Tanács díját is elnyerte. Rust a legismertebb bortermelő hely és a legfontosabb idegenforgalmi központ Burgenlandban, egyben a gólyák városa is. A nemes madarak március végén érkeznek, és szinte minden óvárosi kéményt elfoglalnak. Rust címerállatai természetesen különleges védelmet élveznek.


Története

1317-ben Ceel néven említik először, német neve 1393-ban bukkan fel. 1529-ben és 1532-ben a török elpusztította. Városfalai 1612 és 1614 között épültek. 1681-ben szabad királyi város lett. 17. századi városképe a mai napig fennmaradt, számos műemléképülete van. 1910- ben 1535 lakosából 1290 német és 218 magyar volt. A trianoni békeszerződésig Sopron vármegyéhez tartozott.


Evangélikustemplom

A tervek a soproni Neumayer Lőrinctől valók. A munkát 1784-ben kezdték, és 75-ben már állt a klasszicista stílusú épület, tornya 1896-ban a millenáris ünnepségre készült el. A mellette álló paplakban őrzik azt a könyvtárat, melyet Hajnóczy Károly lelkész a 18. század végén alapított.


Szentháromság-plébániatemplom

Az egyszerű külsejű kora barokk templomépület a Haydngasse és a Kirchengasse torkolatában lévő kis téren áll. 1647 és 1651 között egy zürichi kőművesmester, Ulrich Mayer irányításával épült az evangélikus gyülekezet számára. A belső álperspektivikus díszítőfestését soproni, az orgonát győri mester alkotta a 18. század legvégén. Olyan érzés foghat el minket, mintha egy otthoni templomban járnánk, hiszen a jobb oldali mellékoltár képén Szent István ajánlja fel a magyar koronát Szűz Máriának. A Rathausplatz 16-18. századi házainak mindegyikében egy-egy hangulatos vendéglőt és borkóstolót találunk. A Hauptstrasse épületeihez hasonlóan itt is hosszan elnyúló udvarok rejtőznek a széles kapuk mögött. A kerthelyiségek díszei a virágokon kívül a kukorica- és paprikafüzérek, valamint a múzeumba illő régi használati tárgyak, a szőlőművelés eszközei. A Rathausplatz diszkútjának kovácsoltvas házán ismét királyi koronánk motívumára bukkanunk.


Városháza

A városháza 1673-ban, illetve 1703-ban kapta ma is jellegzetes arculatát, az emeleti lodzsák valószínűleg 16. századi alkotások. Pincéjében van Rust legrangosabb borozója, a Rathaus Keller, az udvarban idegenforgalmi hivatal működik.


Halászok temploma

Rust legértékesebb és legrégibb műemléke ugyanazon a kis dombon áll, amelyiken az evangélikus templom. Eredetileg ez volt a város katolikus plébániatemploma, első írásos említése 1493-ból való. A több középkori építési periódus miatt a templom alaprajza teljesen szabálytalan, négyszögletes védfal veszi körül. 1953-ban tárták fel az eredeti román kori első templom félköríves apszisának alapfalait a mai szentélyben. A 13. század végén ehhez csatlakozott a Mária-kápolna, amelyet a halászok építtettek a magyarok Nagyasszonyának tiszteletére. Az 1400-as évek elején e kis kápolna mellé emelték a jóval nagyobb Pongrác-kápolnát. 1515-ben készült el a föléjük magasodó főhajó, amelyet akár kereszthajónak is nevezhetünk, majd 1570-ben az orgonakarzat. A torony 1879-ben ledőlt, és nem építették újjá, alsó része a bejárati előcsarnok. A gótikus boltozatú főhajóba lépve balra 12. századi freskók maradványait találjuk és egy kőből épített késő gótikus szószéket. A kereszthajó Mária-oltára 1700 tájánkészülhetett. A Pongrác-kápolna gótikus boltozatának két zárókövén lévő díszítmények egyértelműen Rust adottságaira utalnak. Az egyiken két keresztben elhelyezett hal, a másikon ugyanígy kapa és szőlőmetsző kés az ábra. A boltozatok közeire a csillagos eget festették. A falakat több helyen is 14-15. századi freskók borítják. A kora barokk főoltár 1642-ben készült, képe a keresztre feszítést ábrázolja, szobrai a védőszenteket, Pongrácot és Egyedet. A legősibb hatást talán a Mária-kápolna aszimmetrikus tere kelti. A freskók 13. századiak, az ablaknyílásokban Szent Katalin, Magdolna és Miklós szobrai állnak. A Fertő tó vidékén gyakran találkozunk Miklós püspök szobrával, hiszen a halászok és a hajósok is védőszentjükként tisztelték. A kápolna oltárán lévő kőből faragott pieta a 15. században készült. Templomban ritkán látható barokk oszlopon álló Mária-szobor, hiszen ilyen műveket általában köztereken állítottak fel.

Rust honlapja
Tötse le aktuális árajanlatunkat!